понедељак, 26. јануар 2009.

ТРНАВЦИ-СРБИЈА-БАДЊИ ДАН 2009

ТРНАВЦИ-ЖУПА-СРБИЈА-БАДЊИ ДАН 2009


SECENJE BADNJAKA NA TRNAVACKOJ CUKI 2009

Badnji dan se proslavlja 6 januara, dan uoci bozica i deo je bozicnih obicaja.Naziv Badnj Dan dobio je po badnjaku koji se na taj dan sece i pali.Badnji Dan i Bozic su nerazdvojni, ne samo zato sto dolaze jedan posle drugog, vec i zato sto se dopunjavaju shvatanjima i obicajima koje narod vezuje za njih.Badnji dan je poslednji dan Bozicnog posta, a predhodi mu Tucin dan. Svake godine u Trnavcima odlazi se na obliznje brdo " Trnavacka cuka" uz pucanje pusaka i petardi objavljuje se odlazak u sumu po badnjak.
Badnjak seku iskljucivo muskarci. Obicaj samog secenja Badnjaka obavlja se uz ritual vina, Kolaca i kukurauza.Posle secenja Badnjaka nazdravi se uz deo kolaca koji je ostao od secenja Badnjaka i crno vino.
U Trnavcima Badnjak seku uglavnom mladi momci, gde se uz pucnjavu i raspolozenje spremaju da docekaju Bozic.Posle secenja Badnjaka i odnosenja kuci u 17 sati se odlazi u crkvu na paljenje badnjaka ispred crkve Sv. Marko.Po zavsetku paljenje badnjaka ispred crkve odlazi se u crkvenu kucu gde ih docekuje ljubazni domacin (koji se smenjuje svake godine) gde se uz vrucu rakiju nazdravlja dolasku Bozica, a potom se odlazi svojim kucama na sopstveno unosenje badnjaka u svoje kuce.

YOU TUBE - SECENJE BADNJAKA 2009 - POGLEDAJ


Badnjacari 2009

Дивље свиње

Ловачко удружење у Трнавцима, осмислило је једну симпатичну и атрактивну занимљивост.У форми золошког врта гаје се дивље свиње, које ће послужити за обуку паса на крупну дивљач, а истовремено и као атракција за житеље Трнаваца.
По речима Оливера Анђелића, човека који је осмислио и одржава овај "мини зоо парк", планира се ипроширење са већим бројем дивљих животиња.





---------------